Kamerlid Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op

´╗┐Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Dat heeft hij op Twitter bekendgemaakt. Hij zit op dit moment thuis met een burn-out, maar wil terugkeren als zelfstandig lid van de Tweede Kamer.

Zijn besluit volgt nadat een interne notitie was uitgelekt waarin hij beschreef hoe hij zich 'op een aantal momenten' onveilig had gevoeld en achter zijn rug op hem was gescholden. Daarbij zou hij onder meer zijn uitgemaakt voor 'psychopaat' en 'teringhond'.

Inhoudelijke discussie
Omtzigt betreurt het uitlekken van het stuk. Dat had, schrijft hij, 'intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen'.

"Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren. Dat is jammer maar wel overduidelijk. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg."

"Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten", reageren partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij. "We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren, maar hadden op een andere uitkomst gehoopt."

'Zeer beschadigend'
Ze zeggen Omtzigt de ruimte te hebben gegeven rust te nemen. Daarbij zouden veel gesprekken zijn gevoerd 'over wat hij daarbij nodig had'. "We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen."

Dat Omtzigts notitie uitlekte, noemen Van Rij en Hoekstra 'zeer beschadigend'. "Wij hadden graag met hem vanuit onze gemeenschappelijke christendemocratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken."

Politiek commentator Frits Wester had gisteren al gezegd dat hij Omtzigt niet voor het CDA zag terugkeren op het Binnenhof. "Hoe populair Omtzigt ook is binnen de partij en voor een deel van de bevolking. De schade daarvoor lijkt te groot."

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5236056/omtzigt-bedankt-lidmaatschap-cda